El professor de Veterinària

Titulació de Veterinària

El professor de Veterinària
"La de Veterinària és una carrera interessant, que obre moltes possibilitats i que té un futur brillant."
Antonio González Mateos és professor titular de la Universidad de Extremadura des del 2001 i imparteix l'assignatura de Fisiologia animal en la titulació de Veterinària.

Quines diferències creus que hi haurà entre la llicenciatura i el grau de Veterinària?
No hi haurà grans diferències com les que previsiblement tinguin altres graus, ja que el Grau en Veterinària tindrà la mateixa durada que l'actual Llicenciatura, és a dir, 5 anys.

El Pla d'Estudis actualment vigent es va elaborar seguint les normes dictades per la Directiva EEC 78/1027, que estableix els coneixements mínims que ha d'adquirir durant la seva formació un estudiant de Veterinària. Per això, podríem dir que la nostra
adaptació a l'Espai Europeu va començar ja fa uns quants anys.

Els continguts no canviaran substancialment, però sí els mètodes amb què s'impartiran, perquè s'ha fet un gran esforç per evitar els solapaments i els buits de contingut que s'havien observat, i per establir una coordinació més gran entre les diferents matèries. Juntament amb això, hi ha matèries que canvien la seva temporalitat.

Aspectes positius de l'adaptació de la llicenciatura a l'EEES, pel que fa a Veterinària
Potser es podria destacar la major coordinació que es requerirà, a partir d'ara, entre les diferents matèries, per optimitzar el temps que, tant el professor com l'alumne, hauran de dedicar a les matèries. També s'ha augmentat la quantitat d'hores pràctiques que els alumnes han de fer en activitats veterinàries; parlo de les Pràctiques Tutelades i el Treball de fi de Grau, amb un total de 30 ECTS.

A més a més, també és important la feina que haurà de fer l'alumne de manera personal, amb la qual cosa, previsiblement, s'involucrarà més en el seu procés formatiu.

Quant a la mobilitat que planteja l'Espai Europeu, no és cap cosa nova en el nostre cas, perquè els nostres alumnes participen activament en tots els programes de mobilitat d'estudiants que existeixen actualment, i amb força èxit, des de ja fa molts anys, i va en augment.

EL PROFE

Antonio González Mateos imparteix Fisiologia animal, que en el pla vigent és una assignatura troncal de 8,5 crèdits teòrics i 5 crèdits pràctics i es cursa en el 2n curs de la llicenciatura.

La Fisiologia és una part integrant de la Biologia i es pot definir com la ciència biològica que estudia les funcions dels éssers vius i el mode com aquestes es regulen.
En el nou Grau en Veterinària, els continguts de Fisiologia Animal del pla actual es despleguen en 2 assignatures que es presentaran en el 2n semestre, formant part de l'assignatura “Endocrinologia i Regulació Metabòlica”, i en el 1r semestre de 2n, a l'assignatura “Fisiologia Animal”, amb 6 crèdits ECTS cada una.

A més de professor titular en el departament de Fisiologia de la facultat de Veterinària de la Universidad de Extremadura, Antonio González també és Vicedegà d'ordenació acadèmica des del 2004. Per a això va estudiar la Llicenciatura en Veterinària i va fer el Doctorat a la facultat de veterinària de la Universidad de Extremadura. També ha cursat el Postdoctorat en el II Physiologisches Institut de la Universitat de Saarland (Alemanya).

Descripció de la titulació de Veterinària

Dificultat. És una carrera difícil en la qual cal estudiar, ja que forma part de les carreres de Ciències de la Salut, amb moltes sortides professionals i amb implicacions sanitàries que tenen repercussió en la salut humana i animal. Per això, els alumnes han d'entrar en aquests estudis amb una bona base de batxillerat i adquirir una gran preparació durant la carrera per al futur professional que els espera.

Els alumnes s'hauran de “barallar” amb matèries especialment dures; però, en la majoria dels casos, tenen molt de guanyat aquells qui tinguin vocació sociosanitària.

Les pràctiques. És un Grau amb molta càrrega pràctica. Els alumnes destinen una gran part del seu temps al centre a fer pràctiques, la superació de la qual és necessària per aprovar les assignatures.
El contingut de les pràctiques està enfocat a l'activitat veterinària, fins i tot el de matèries que a priori no sonen a veterinària, com les Matemàtiques, la Física o la Química. Però ja entren en contacte amb pràctiques veterinàries des del primer curs, amb l'Anatomia, o la Fisiologia Animal a 2n curs.

Juntament amb això, hi ha un programa d'activitats pràctiques voluntàries en empreses, amb les quals els alumnes de qualsevol nivell poden realitzar pràctiques d'àmbit veterinari en Centres/Empreses amb què la Universitat té convenis de cooperació educativa. Els alumnes poden sol•licitar el seu reconeixement per fins a 5 crèdits dels actuals, amb una equivalència en aquest cas de 50 hores per crèdit. A això se sumen les pràctiques obligatòries, actualment estades que realitzen en l'últim curs de l'actual Llicenciatura, i que són 15 crèdits (150 hores) pràctics. Aquestes pràctiques es transformen, dins el Grau, en les Pràctiques Tutelades que representen 24 ECTS.

Consell a un futur estudiant...

Molta empenta i endavant. El fet que sigui una titulació que es pot presentar en principi complicada, no significa que no es pugui acabar i se'n puguin complir els objectius. És una carrera interessant, que obre moltes possibilitats i que té un futur brillant.