El professor de Farmàcia
Pablo Anselmo García García ensenya Farmàcia
Quines diferències creus que es donen entre la llicenciatura i el grau en Farmàcia? | EL PROFE Pablo Anselmo García García és doctor, llicenciat en Farmàcia i també en Bioquímica per la Universidad de Salamanca. Així mateix és farmacèutic especialista en Anàlisi i Control de Medicaments i Drogues pel Ministeri de Sanitat i el Ministeri d'Educació i Ciència, director tècnic de laboratoris, responsable de Departament Instrumental i responsable de qualitat i analista en 2 laboratoris del sector privat. |
En general es pot dir que els estudiants estan treballant i adquirint competències transversals que la societat demana a un titulat superior i estan participant en un procés d'aprenentatge que sembla que aconseguirà fonamentar de forma més consistent els ensenyaments bàsics.
Els resultats acadèmics han millorat substancialment. S'ha reduït el nombre de “No Presentats” considerablement i han augmentat les taxes de rendiment i d'èxit.
El grau en Farmàcia està suposant un gran increment de càrrega de treball per al professorat, tant en la preparació de materials i l'avaluació dels estudiants com en les activitats de coordinació i garantia de qualitat del títol.
Dificultat. Malgrat ser una titulació de la branca de Ciències de la Salut, el seu alt percentatge de matèries bàsiques de la branca de Ciències (Matemàtiques, Estadística, Física, Química…) fa que sí que sigui una titulació on cal estudiar força. La taxa d'èxit de la llicenciatura en els anys precedents és menor que la de la mitjana de les titulacions impartides a la Universidad de Salamanca.
Els treballs. Amb l'arribada del grau en Farmàcia aquest tipus d'activitats s'ha multiplicat. En funció de les característiques de les assignatures es plantegen treballs en grups, en parelles o individuals. Alguns treballs són extensos i contemplen tots els aspectes que recull un treball científic (recerca d'informació, estructura i apartats, eines de presentació…) i preparen l'estudiant cap al treball de fi de grau. D'altres estan dirigits a objectius concrets. Estem intentant que del primer tipus només n'hi hagi un per semestre o curs.
Les pràctiques. Les pràctiques són molt importants en la nostra titulació. Ocupen un 30% de les activitats que l'estudiant realitza en presència del professor, és a dir, en una assignatura tipus de 6,0 ECTS, de les 60 h que l'estudiant està amb el professor, 18 h són de pràctiques.
A més a més, comptem amb l'assignatura de Pràctiques Tutelades, que té una durada de 30 ECTS, és a dir, l'estudiant desenvolupa la seva activitat en una oficina de farmàcia comunitària o servei de farmàcia hospitalària durant un semestre complet.
D'enquestes recents efectuades a titulats de la nostra Facultat, podem destacar que un 92% d'ells treballen i que un 80% van trigar menys de 6 mesos a trobar la feina actual. Cap no exerceix un treball no qualificat o per al que no es requereixi titulació universitària i el 82% ho fa en la branca sanitària.
Al futur estudiant li aconsello que tingui ganes de ser farmacèutic. Si les té, segur que obtindrem un excel•lent resultat i s'endurà una experiència que mai no oblidarà.