Cursos Relacionats

El professor d'Enginyeria de Telecomunicació

Enginyeria de Telecomunicació

El professor d'Enginyeria de Telecomunicació
Francisco Javier Jiménez Leube és doctor enginyer de Telecomunicació i professor d'aquesta carrera.
+ Dades

Formació realitzada:
Enginyeria de Telecomunicació i Doctorat per la Universidad Politécnica de Madrid.


Assignatures que imparteix a la Universidad Politécnica de Madrid:

Laboratori d'Electrònica Bàsica i Components. Assignatura obligatòria de 2n en la qual el futur enginyer pren contacte per primera vegada amb els seus propis muntatges electrònics, circuits que dissenya, munta i caracteritza al laboratori.
Elements i Sistemes per a la Connectivitat Local. Assignatura optativa també de 2n en la qual es repassen tecnologies de comunicacions per a la seva aplicació en l'entorn local SOHO (Small Office-Home Office).

Anys que porta exercint com a professor: 18 anys.

Com ha de ser l'estudiant interessat a cursar aquesta enginyeria?

Cal que sigui una persona interessada a conèixer les tecnologies de la informació i la comunicació en profunditat i no quedar-se en un nivell d'usuari. Per això és necessari que li agradin les matemàtiques i la física, que vulgui aprendre electrònica, telemàtica, sistemes de comunicacions, processament de senyal… i estigui disposat a mantenir-se permanentment al dia de l'evolució de les tecnologies.
La telecomunicació és un entorn molt dinàmic, ja que les tecnologies i sistemes que utilitzarà en la seva vida professional com a enginyer probablement encara no s'hauran desenvolupat.

Creu que aquests estudis compleixen les expectatives dels estudiants?

Tot i el desenvolupament de l'electrònica, de les xarxes de comunicació mòbils i fixes, d'Internet i de tots els serveis telemàtics, l'Enginyeria de Telecomunicació continua sent una gran desconeguda. Els alumnes descobreixen camps en els quals poden aplicar la formació que reben que no s'havien plantejat en el moment d'iniciar els seus estudis. Exemples d'això són els sectors com la bioenginyeria, energia, seguretat i defensa, banca, etc.

Formació complementària recomanada.

A més de la formació tècnica imprescindible per a la formació d'un enginyer de telecomunicació, és molt interessant l'estada i convivència en un centre estranger, ja que permet que els estudiants contrastin la formació que reben a Espanya amb la que s'està fent en l'àmbit internacional (Estats Units, Europa, Àsia…) a les millors escoles del món.

Valori la situació del mercat laboral per als enginyers de telecomunicació.

Actualment, l'Enginyeria de Telecomunicació és una professió amb una gran demanda per part d'empreses de tots els sectors. Juntament amb els fabricants d'equips, operadors, consultoria o administració, que eren les feines tradicionals per als estudiants, actualment, sectors com la banca o l'energia demanen un gran nombre de professionals.
Com que les TIC (Tecnologies de la informació i la comunicació) estan presents en pràcticament tots els sectors productius, els titulats participen de les possibilitats de feina que s'ofereixen. Sectors com la indústria aeroespacial, la de seguretat i defensa o la biotecnologia reclamen, cada vegada més, enginyers especialistes en aquestes tecnologies.

Aspectes destacables de la carrera.

La versatilitat que ofereix al professional. Per exemple, problemes com la dinàmica i la volatilitat dels mercats financers, que semblen molt allunyats del temari d'aquesta carrera, s'analitzen utilitzant els mateixos algoritmes i procediments que en el processament de senyals de comunicacions.

Consell a un futur estudiant de l'Enginyeria de Telecomunicació.

Que estudiï allò que realment li agradi, perquè la durada dels estudis universitaris és realment llarga perquè factors com l'ocupabilitat canviï durant els 5 anys que dura la carrera.