La professional de Periodisme
Titulació de Periodisme
Nom i cognoms: María Casado Paredes
Lloc de naixement: Barcelona
Edat: 29 anys
Formació:
• Llicenciada en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona
Ho tenia molt clar, des de petita. M'apassionava poder explicar a la gent el que passava, allò que podia preocupar. Per a mi, a informació és vocació, passió, formació, professió i vida.
El meu primer contacte amb els mitjans de comunicació -jo vaig començar a la ràdio- va ser en les pràctiques de la universitat. És una oportunitat que no pots deixar escapar. Després de treballar molt i amb una mica de sort, va arribar la recompensa: després de fer sis mesos de pràctiques, em van contractar. Vaig tenir tota mena d'horaris i de tasques (redacció, locució, producció…) i em van anar renovant contracte rere contracte, fins avui.
La capacitat de resoldre situacions imprevistes, la polivalència, l'esforç, les ganes de treballar, la feina realitzada i l'actitud, entre molts altres aspectes.
El periodisme exigeix estar molt pendent de l'actualitat; l'aprenentatge és constant. Després de la carrera, vaig acabar esgotada d'estudiar, però ara que han passat uns anys voldria ampliar la meva formació, relacionada amb la comunicació i els idiomes. De moment, no tinc plans de canviar de feina, estic gaudint d'aquesta nova tasca al capdavant del telenotícies.
Molt diferent. Des que hi estic, ha canviat molt, així que d'aquí a una dècada la diferència serà abismal. Fins fa poc no hi havia mòbils, Internet… Ara hi ha molta competència en el sector, així que el que marcarà la diferència serà la innovació d'allò més simple: les idees, la creativitat dels que fem la informació.
El gran canvi en el periodisme està relacionat amb l'avenç de les noves tecnologies. Per tant, la manera de treballar i la manera com ens informem ha canviat. Internet ha modificat les rutines.
Que no perdi la il·lusió i les ganes de treballar.
En què consisteix la teva feina?
Per portar a terme els informatius del cap de setmana, comencem a preparar-ho tot el dijous i el divendres, amb reunions de continguts i previsions amb els caps d'àrea (nacional, internacional, societat…) i amb l'equip d'edició. El dissabte i el diumenge, després de llegir els diaris, a primera hora ens reunim per decidir el minutatge de l'informatiu, però sempre molt pendents de les notícies d'última hora. Nosaltres, els presentadors, a més de dedicar un temps a maquillar-nos i pentinar-nos, també escrivim la portada del telenotícies, revisem les entradetes i… cap al directe!
Quin creus que ha de ser el perfil d'un periodista?
El periodisme té moltes possibilitats: premsa escrita, ràdio, televisió, noves tecnologies… En general, és un ofici en el qual és necessari ser una persona inquieta, desperta, amb ganes d'aprendre, que sàpiga delegar i treballar en equip. Ha d'apassionar-te la comunicació. El que marca la diferència entre els periodistes és molt subtil, sovint és una qüestió d'instint, que et permet veure on hi ha notícia i on no n'hi ha.
Formació requerida
És un aprenentatge constant: informàtica, idiomes… El pas del temps et dóna seguretat, coneixements, referències…, tranquil·litat.
Eines i materials que utilitzes a la teva feina
L'ordinador és el rei. Ens «alimentem» de la feina dels redactors (notícies i reportatges d'investigació) i d'altres mitjans de comunicació (ràdios, televisions, diaris, Internet…).
Condicions de treball
HorariEls periodistes tenim un horari que gairebé mai complim. Ens agrada el nostre treball i fem més hores de les que hauríem de fer. La informació no té en compte horaris ni dates. Sempre treballem en equip, depenem de molta gent, i entre tots creem un entorn de treball còmode per gaudir del que fem.
SalariComençar no és fàcil, però no hem de desanimar-nos. El periodisme no s'allunya de la tendència del mercat laboral del nostre país. La temporalitat és el pa de cada dia, i el que es cobra varia molt.