Cursos Relacionats

La professional d'Humanitats

María López treballa en un centre d'art

La professional d'Humanitats
"De la llicenciatura en Humanitats especialment es valora el seu caràcter interdisciplinari..."
María López Fontanals té 31 anys i és de Fraga (Osca), és llicenciada en Humanitats per la Universitat Autònoma de Barcelona i, a més a més, ha cursat un màster en Gestió Cultural a la Universitat de Lleida. Actualment treballa en un centre d'art d'aquesta última localitat.

Creus que la carrera t'ha preparat prou a l'hora de llançar-te al món laboral?
La pràctica professional és indispensable per consolidar els coneixements teòrics que s'han après al llarg dels estudis universitaris. De tota manera, la llicenciatura d'Humanitats, almenys en l'època en què jo vaig estudiar, no et preparava en gairebé cap faceta de la gestió cultural, com pot ser el disseny de projectes culturals, l'economia de la cultura, les polítiques culturals… Penso que cal ampliar les matèries que tractin sobre la gestió, la producció i la comercialització dels continguts culturals.

Què consideres que es valora d'un titulat en Humanitats a l'hora de trobar feina?
Concretament en el meu cas es va valorar més el màster en Gestió Cultural que la llicenciatura d'Humanitats. De fet, el màster era un requisit imprescindible per accedir al lloc de treball. En relació a la llicenciatura, van valorar el seu caràcter interdisciplinari, és a dir, els coneixements que un estudiant d'humanitats té sobre les diferents disciplines humanes, tant a nivell històric com contemporani.

Com veus el mercat laboral per als llicenciats en Humanitats?
En l'actualitat, i malgrat la crisi generalitzada, el sector cultural a Espanya es troba en un procés de professionalització i especialització important. Per aquesta raó considero que el mercat laboral per als llicenciats en Humanitats i gestors culturals, en termes generals, es troba en un moment dolç. De tota manera, encara queda molt camí per igualar el sector de la gestió cultural amb la resta d'activitats mercantils i econòmiques. I no cal oblidar que l'àmbit de la cultura, entès en la seva globalitat, representa un factor de riquesa representatiu.


Consell a un futur estudiant de la carrera i a un altre que estigui a punt d'acabar-la...

A tots 2, tant al futur estudiant com a aquell que l'estigui a punt d'acabar, els recomanaria estar al dia de la creació cultural i artística. Llegir, anar al cinema, visitar exposicions, etc. és imprescindible per conèixer l'actualitat cultural. A més a més, és molt útil conèixer les polítiques culturals i les indústries culturals per poder conèixer el funcionament del sector.

Pel que fa als estudis, a l'estudiant que està a punt d'acabar la carrera i vol dedicar-se a la gestió de la cultura, li recomanaria que s'especialitzés a través de cursos, postgraus o màsters.

RADIOGRAFIA

En què consisteix la teva feina?
La meva feina consisteix a comunicar i donar a conèixer el programa d'exposicions i activitats d'un centre d'art i també a programar activitats paral•leles, com concerts, tallers, xerrades…

Eines o materials que utilitzes.
L'ordinador és la meva eina principal, ja que utilitzo l'Acces com a programa de base de dades, Photoshop per al tractament d'imatges, programes per a l'enviament de notícies i butlletins electrònics i també per a l'actualització de pàgines web (normalment un gestor cultural no dissenya les pàgines web, però és bastant probable que n'hagi d'actualitzar i mantenir alguna).

Condicions de treball.

  • Entorn laboral
    L'entorn laboral és bo i, a més a més, el contingut dels projectes que duem a terme és generalment interessant i divers. Els diferents professionals amb què em relaciono normalment provenen del món artístic i cultural (comissaris d'exposicions, dissenyadors, artistes, gestors culturals, periodistes…) i, generalment, les col•laboracions són enriquidores i augmenten i milloren els meus coneixements professionals.
  • Horari
    Treballo de dilluns a divendres de 10 a 14 h i de 16 a 19 h.
  • Salari
    La meva remuneració econòmica anual bruta aproximada oscil•la entre els 18.000 i els 24.000€.