Cursos Relacionats

El professional d'Enginyeria Informàtica

Titulació en Enginyeria Informàtica

El professional d'Enginyeria Informàtica
L'Iván Sánchez va accedir a un cicle formatiu de grau superior i, un cop el va haver superat, va cursar estudis universitaris. Avui treballa en allò que sempre li ha agradat: els ordinadors.
+ Dades


Nom i cognoms: Iván Sánchez Valencia
Lloc de naixement: Barcelona
Edat: 26 anys
Formació:
Cicle formatiu de grau superior d'Administració de Sistemes Informàtics a l'Escola Politècnica Salesiana de Sarrià de Barcelona
Enginyeria Tècnica d'Informàtica de Sistemes a la Universitat de Barcelona
Enginyeria Informàtica a la Universitat Politècnica de Catalunya

Per què la informàtica?


La informàtica és un hobby per a mi. Fes del teu hobby la teva professió i no treballaràs mai més.

Per què primer un cicle de grau superior i després la universitat?


Jo era un mal estudiant i, quan vaig acabar l'institut, no vaig poder entrar a la universitat, així que vaig fer uns estudis de formació professional que després m'han capacitat per poder accedir-hi. He de dir que les assignatures tècniques de la universitat són més senzilles i tenen més sentit després d'haver fet les pràctiques en un entorn professional.
També vull remarcar que, si no hagués acabat la carrera, almenys hauria tingut un títol i unes pràctiques professionals. En canvi, si hagués accedit a la universitat però no hagués acabat els estudis, difícilment hauria tingut una formació professional i, ni molt menys, un títol. Això sí, sabria més matemàtiques, electrònica i física, coneixements tècnics poc útils per a un informàtic en l'àmbit laboral.

Canviaries l'ordre dels estudis?


Si avui hagués de decidir què estudiar, després d'haver fet el cicle formatiu i l'enginyeria tècnica i superior, seguiria el mateix ordre d'estudis, tot i que tingués la possibilitat d'optar a la universitat.

Com vas trobar feina? Et va costar molt?


He de reconèixer que vaig tenir molta sort. Primer, vaig treballar a l'empresa on havia fet les pràctiques de formació professional, després, mentre estudiava a la universitat, vaig treballar en col·laboració amb la facultat i, quan em faltava un any per acabar enginyeria informàtica, vaig decidir buscar una feina en horari de mitja jornada. En un mes vaig trobar una feina que m'agradava a l'empresa on ara treballo a jornada completa. Vull afegir, també, que per a mi és molt important que es valori el meu treball i a la meva empresa el valoren.

Quins aspectes del teu perfil van tenir en compte en el procés de selecció de personal?


L'experiència i els coneixements van ser dos aspectes decisius, però també són importants la capacitat del treball en equip, la coordinació i l'habilitat per resoldre problemes. En el sector informàtic, tenim la sort que podem ser autodidactes i que només amb un ordinador podem provar i aprendre coses molt útils per a un entorn professional.

Quins plans de futur tens?


Pel que fa als estudis, no descarto fer un màster o un curs específic. En l'àmbit laboral, les perspectives de futur en l'empresa on treballo són bones, espero créixer com a professional i que això es manifesti en uns majors ingressos.

Com veus la teva professió d'aquí a deu anys?


El sector de la informàtica viu un creixement constant, és difícil preveure-ho, fins i tot és complicat saber com estarà d'aquí a un any; però estic segur que es necessitaran tants o més informàtics que avui, perquè hi ha una forta tendència a l'especialització que es tradueix en un elevat nivell de professionalitat i d'eficiència.

Quin consell donaries a un futur estudiant d'Informàtica?


A l'estudiant de Formació Professional, l'animaria a ampliar els seus estudis a la universitat, perquè li facilitarà l'accés al món laboral. A més, els estudiants de la FP poden convalidar-hi assignatures.
A l'universitari, l'encoratjaria, i li diria que no es desanimi si les coses no són com s'esperava. Totes les enginyeries tenen uns primers cursos durs, però, amb esforç i dedicació, tot és possible.

Radiografia del lloc de treball


En què consisteix la feina d'un informàtic?
La meva feina consisteix, principalment, a oferir serveis informàtics especialitzats a empreses. La meva especialitat, tal com es dedueix pels estudis que he realitzat, és la gestió de sistemes, la gestió de xarxes i la seguretat informàtica. Ocasionalment, també faig tasques d'informàtic forense.

Informàtica forense?
De la mateixa manera que la medicina forense és capaç d'extreure informació valuosa d'un cadàver, fins i tot molt temps després d'haver mort, la informàtica forense extreu informació d'un «cadàver» computeritzat, per exemple, un sistema en què l'intrús ha esborrat les seves empremtes, també molt de temps després d'haver «mort», és a dir, que les hagin esborrat.

Quin creus que ha de ser el perfil d'un informàtic?
La informàtica té molts perfils, tots molt diversos. Cada perfil especialitzat pot requerir les seves pròpies capacitats i habilitats. En tot cas, s'ha de tenir capacitat d'adaptació als possibles canvis, comprendre les necessitats dels usuaris del sistema i tenir curiositat per les noves tecnologies, ja que la informàtica està en evolució constant.

Formació requerida
La formació requerida dependrà de les funcions que s'hagin de realitzar, però sempre serà imprescindible, com a mínim, un nivell de formació professional o universitària.

Eines i materials que utilitzes a la teva feina
Sobretot, el cap i l'ordinador, però, a més, utilitzo programes com:
The Coroner´s Toolkit: Kit forense, un conjunt d'eines d'anàlisi forense que, entre altres funcions, permet examinar discs físicament i recuperar-ne les dades;
Tripwire: un sistema de detecció d'intrusions basat en host;
Snort: un sistema de detecció d'intrusions basat en xarxa;
John the Ripper: craquejador de contrasenyes.

Condicions de treball
Tinc una jornada laboral de vuit hores diàries, amb un horari flexible. A més, treballo en un entorn jove, dinàmic, divertit i, alhora, seriós i professional.

Si desitges aparèixer en aquesta secció pots posar-te en contacte amb nosaltres mitjançant aquest correu electrònic.