Cursos Relacionats

El professional de Biotecnologia

David Gallardo és llicenciat en Biotecnologia

El professional de Biotecnologia
"En els últims anys s'ha observat un augment molt significatiu de la demanda de biotecnòlegs gràcies a la seva capacitat d'abordar tots els processos implicats en el desenvolupament, l'optimització i l'obtenció de qualsevol producte."
David Gallardo Garcia, veí de Castellar del Vallès i de 28 anys, és llicenciat en Biotecnologia i doctor en Producció Animal i Ciència dels Aliments per la Universitat Autònoma de Barcelona. A més a més, és el vicepresident de la Federación Española de Biotecnólogos (FEBIOTEC) i forma part de l'Associació de Biotecnòlegs de Catalunya.

Creus que la carrera t'ha preparat prou a l'hora de llançar-te al món laboral?
Sens dubte, en l'actualitat la llicenciatura de Biotecnologia és una de les carreres amb més sortides laborals. A causa del meu perfil, conec biotecnòlegs que estan treballant en àmbits completament diferents. Actualment, tenim biotecnòlegs treballant en laboratoris de diagnòstic, hospitals, grans farmacèutiques, productors de programes televisió, consultors, professors, enginyers, comercials i bioemprenedors. A causa de la visió multidisciplinària que les universitats han aconseguit transmetre, un biotecnòleg té la capacitat d'abordar una infinitat de reptes que el fan particularment característic.

Què consideres que es valora d'un titulat en Biotecnologia a l'hora de trobar feina?
A causa de la novetat de la nostra titulació, la figura del biotecnòleg continua essent absolutament desconeguda per una gran part de les empreses. No obstant això, en els últims anys s'ha observat un augment molt significatiu de la demanda de biotecnòlegs gràcies, principalment, a la seva capacitat d'abordar tots els processos implicats en el desenvolupament, l'optimització i l'obtenció de qualsevol producte. A nivell personal, considero que l'elevadíssim nivell de les pràctiques que es reben a la universitat capaciten els estudiants acabats de graduar per començar a treballar pràcticament l'endemà amb uns resultats espectaculars.

Com veus el mercat laboral per als biotecnòlegs?
Cal destacar que malgrat trobar-se feines excel•lents, encara hi ha un desconeixement important sobre la nostra professió que dificulta enormement la nostra inserció laboral. Molts dels nostres companys han decidit anar a treballar a altres països on les condicions laborals, així com el reconeixement de la professió, són millors que els que rebem al nostre país.


Consell a un futur estudiant...

El consell principal que li donaria a un futur estudiant és que contacti des del principi amb l'associació de biotecnòlegs de la seva universitat, perquè li donaran informació molt important perquè pugui aprofitar al màxim el seu temps a la universitat. A més a més, també li aconsellaria que no es rendeixi mai i que es contagiï de la mateixa passió que sentim els biotecnòlegs més veterans.

I a un altre que estigui a punt d'acabar-la?

A un estudiant que estigui a punt de finalitzar la carrera li aconsello que mediti amb calma sobre el seu futur. Ha de reflexionar pausadament per saber què és exactament el que el motiva. La biotecnologia és un camp molt competitiu i un ha de valorar si vol anar a treballar a una empresa, realitzar un doctorat o iniciar-se en el món bioemprenedor.

RADIOGRAFIA

En què consisteix la teva feina?
El treball d'un biotecnòleg en un laboratori de genètica és molt variat. Com qualsevol altre professional del camp de les ciències, la nostra feina té dos vessants. D'una banda, hem d'estar actualitzats respecte a les noves tecnologies que van apareixent que redueixen el temps invertit i els costos del funcionament de la nostra unitat. En segon lloc, també hem d'optimitzar i posar a punt una sèrie de tècniques relacionades amb el procés o estudi que s'estigui duent a terme. En el meu cas particular, he de dominar amb fluïdesa una sèrie de tècniques destinades a la seqüenciació i la caracterització de diferents gens animals d'interès productiu. Finalment, un bon biotecnòleg ha de revisar el seu treball i realitzar una valoració dels resultats obtinguts.

Eines o materials que utilitzes.
A causa dels incessants avanços tecnològics, un biotecnòleg ha de poder utilitzar un gran ventall d'eines que no paren d'evolucionar. Bona part del treball diari es du a terme gràcies a robots informatitzats que s'encarreguen de realitzar les extraccions d'ADN/ARN de manera rutinària. L'ús de seqüenciadors també està generalitzat, així com la utilització de diferents aparells per visualitzar o diferenciar diversos patrons genètics. Actualment hi ha aparells capaços de facilitar qualsevol procés que necessitem, tot i que el cost d'aquests aparells sol ser desorbitat.

Condicions de treball.

  • Entorn laboral
    L'entorn laboral de qualsevol biotecnòleg pot ser força complex. En funció del projecte assignat o del treball a desenvolupar solem estar en contacte amb un gran nombre de persones i/o departaments. Com s'ha comentat anteriorment, a causa del nostre nou perfil, un biotecnòleg sempre crea curiositat quant a la seva personalitat. Un ha d'estar preparat per entendre els punts de vista de tots els professionals implicats en una empresa i, per tant, la ment oberta que ens caracteritza facilita una bona relació amb els nostres companys.
  • Horari
    L'horari pot ser molt variat, encara que la major part del temps ens solem endur feina a casa. Per tant, el nombre d'hores laborals no acostuma a ser representatiu del temps invertit. La resolució d'un problema et pot venir al cap en qualsevol moment, especialment quan arribem a casa i ens relaxem.
  • Salari
    La meva remuneració econòmica anual bruta oscil•la entre els 18.000 i els 24.000 euros.