Cursos Relacionats

El professional de Belles Arts

Titulació de Belles Arts

El professional de Belles Arts
"Un titulat en Belles Arts aprèn, sobretot, amb autocrítica, ha de tenir iniciativa, una gran capacitat d'inventiva..."
Nelo Vinuesa Vila, de 28 anys i de València, és llicenciat en Belles Arts per la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València. Actualment, treballa en una galeria d'art i ha presentat un projecte expositiu a ARCO 2009.


Creus que aquests estudis t'han preparat adequadament per al món laboral?

El que és realment interessant d'aquesta titulació és la flexibilitat a l'hora de llançar-se al món laboral. A diferència d'altres carreres, les sortides són múltiples, ja que la titulació ofereix diferents possibilitats de formació que van des de la creació artística, en les vessants més conegudes, com ara la pintura, el dibuix, l'escultura o la fotografia, fins a l'aprenentatge mitjançant la utilització de nous medis, com, per exemple, la infografia, el vídeo art, el disseny gràfic o l'art sonor, entre altres disciplines. Sens dubte, això completa un ampli perfil per als futurs professionals i permet introduir-los en diversos àmbits del panorama laboral.

A més a més, els diferents tallers i laboratoris amb què compta la facultat, amb totes les eines i aparells necessaris per desenvolupar qualsevol projecte i un gran nombre de professors altament qualificats, estimulen la capacitat de treball, que és fonamental per progressar en aquest camp.

Què creus que es valora més en un titulat en Belles Arts?
Com deia abans, la capacitat de treball és important, encara que aquesta ha de ser un factor comú a qualsevol tasca que desenvolupem. A més, un titulat en Belles Arts aprèn, sobretot, amb autocrítica, ha de tenir iniciativa, una gran capacitat d'inventiva, en molts casos, ha de saber treballar en equip, interessar-se per l'entorn, per tot allò que l'envolta, investigar i exposar les idees amb coherència, sensibilitat i imaginació, en una paraula, amb creativitat.
Totes aquestes qualitats i moltes altres han de conjugar-se per treballar en un món on l'objectiu és comunicar-nos.

Consell a un futur estudiant...

A tots aquells que encara no han començat la formació acadèmica, els recomanaria que es plantegessin aquest viatge amb optimisme i compromís. Per a mi va ser una experiència molt bona i, avui, gaudeixo fent el que més m'agrada.

Des de la meva perspectiva com a antic alumne, el millor consell és que aprofitin al màxim les instal•lacions, els tallers i els laboratoris. També és aconsellable mantenir-se informats constantment i visitar la biblioteca amb freqüència, passejar per museus i galeries d'art, anar a conferències i xerrades, als cicles de cinema i, en definitiva, interessar-se per tot allò que ens envolta.
També voldria animar els futurs alumnes a sol•licitar la beca Erasmus, ja que per a molts serà una experiència reveladora.

I a un altre que l'estigui acabant?

A tots els que estan a punt d'acabar els estudis, enhorabona! Comença una nova etapa en la qual les possibilitats de treball són molt àmplies, i el que pot ser més difícil, en aquest cas, és triar la més adequada per a nosaltres mateixos.

Ampliar la formació amb cursos i màsters específics és una bona opció per completar el currículum i definir, així, un perfil millor orientat a determinades sortides laborals.

En el meu cas, vaig triar desenvolupar un treball personal de creació plàstica. A tots els que tinguin inquietuds d'aquest tipus, els aconsello que busquin un espai on puguin materialitzar les idees i la resta sortirà a poc a poc. Recordo el consell d'un professor de projectes quan vaig acabar la facultat: “Això no és una cursa de velocitat, és una cursa de fons”.

Per altra banda, els concursos i les beques de creació artística (n'hi ha de tot tipus) són una bona opció per donar a conèixer els nostres treballs o projectes, perquè, a més de l'incentiu econòmic que representen, resulten una excel•lent ocasió perquè crítics, galeristes i col•leccionistes s'interessin pel nostre treball.

RADIOGRAFIA

En què consisteix la teva feina?
El meu treball es desenvolupa a l'estudi, una mena de laboratori on experimento i maduro les idees per materialitzar-les posteriorment. Principalment, treballo en l'àmbit de la pintura, però també exploro altres facetes, com el vídeo, la fotografia o l'escultura.
La meva actitud a l'hora de plantejar un projecte és partir d'una idea inicial i que aquesta vagi creixent i, naturalment, transformant-se, canviant, perquè aparegui tot allò inesperat, casual o atzarós, i així estudio la probabilitat que aquest projecte evolucioni.


Eines o materials que utilitzes en la teva feina.
Sóc molt inquiet i acostumo a investigar sobre els diferents materials i eines que podria utilitzar per construir una idea.
Des d'eines convencionals, com un pinzell, un llapis o un retolador, fins a pintures acríliques, esmalts o tot tipus de materials plàstics, com ara el metacrilat, el policarbonat o el vinil adhesiu, material, aquest últim, del qual estic investigant les qualitats expressives i plàstiques.
A mesura que el treball evoluciona, també ho fan les eines, ja que el nivell d'exigència creix i, per tant, l'espai de treball ha d'adequar-se a les necessitats plantejades.

També acostumo a utilitzar l'ordinador com una eina més, tant per a la consulta d'informació com per a projectes de fotografia o vídeo.
Actualment, estic explorant la idea d'objecte articulat (escultures joguina), creant estructures a partir de llistons de fusta i diversos materials plàstics, incloent, en alguns casos, components electrònics com els LED, micromotors, polsadors, circuits sonors…



Condicions de treball.

  • Entorn laboral
    La part relativa a les condicions de treball té a veure amb les galeries d'art, institucions privades que representen una de les plataformes (no les úniques) per exhibir el treball, fent de pont entre l'obra i el públic.
    Actualment, treballo a la Galeria Valle Ortí, a València, i he presentat un projecte expositiu en l'edició d'ARCO 2009. Recentment, he realitzat una exposició individual a la Galeria T20, a Múrcia
    .
  • Horari
    Un dels avantatges, o desavantatges, segons es miri, és que el fet de ser autònom et permet certa flexibilitat a l'hora d'organitzar-te. Tot depèn de l'envergadura de les exposicions o projectes, dels terminis i altres factors que t'obliguen a estar constantment pendent de les idees i de com poden transformar-se. Per tant, no tinc un horari fix i, encara que treballo a tota hora, si un dia vull dedicar-lo a veure pel•lícules m'ho puc permetre, perquè, així i tot, sento que estic treballant
    .
  • Salari
    El meu salari anual brut oscil•la entre els 6.000 i els 12.000 euros.