Cursos Relacionats

Prepara't per als exàmens

Estratègies per fer exàmens

Prepara't per als exàmens
T'expliquem com et pots preparar per a l'època d'exàmens: des de la part del dia més òptima per estudiar fins als hàbits alimentaris i de descans que cal tenir.
En el Qestudio hem tractat dels estils d'aprenentatge, les condicions per a l'estudi, les tècniques d'estudi, la concentració, la memorització i el repàs i el resum. Ara parlarem de com t'has de preparar si d'aquí a pocs dies tens un examen.
  Elements que has de tenir en compte

Partint del fet que has repassat els continguts de l'assignatura, que has passat en net els apunts i que tens esquemes i resums, ara cal que et preparis per a la prova, que t'organitzis el temps per estudiar i que aprovis l'examen. Aquests són alguns dels elements que has de tenir en compte:


Matèria de l'examen

La teva dedicació i el teu esforç seran diferents en funció de la matèria de la prova.


Part o parts del dia en què estàs més concentrat (bioritmes)

Com a ésser viu, tens estones en què estàs animat, amb més ganes de fer coses, etc. i d'altres en què et falta concentració. Cal, doncs, que tinguis en compte el teu bioritme: si el teu cervell està més actiu al matí o a la tarda, al matí i a la tarda, al migdia, a la nit...

Si no saps quin és el teu bioritme perquè no pares en tot el dia, el millor moment per esbrinar-ho és quan estiguis de vacances, sense classes ni deures. Durant aquest temps has d'observar quan estàs més eufòric, més àgil mentalment o més esgotat.

El teu bioritme es pot veure afectat per les obligacions diàries, com, per exemple, anar a classe, treure a passejar el gos, practicar esport... Per això cal que intentis compaginar el teu bioritme amb les teves obligacions, i deixar per a altres hores aquelles tasques que ho permetin, de manera que et quedin lliures les estones en què et sentis més inspirat per estudiar. És molt important que ho facis en el moment adequat, perquè així aprofites el temps i obtens millors resultats.

Practica

Alguns dies abans de la prova, duu a terme una simulació d'examen el més fidel possible a l'original. Per tal d'aconseguir-ho:


  • Pregunta al professor com serà l'examen: tipus test, oral, d'escriure molt, etc.
     
  • Consulta a antics alumnes del docent en qüestió com els sol fer: nombre de preguntes, formulació dels enunciats...

Un cop hagis esbrinat aquesta informació, agafa el llibre i els apunts i anota-hi els temes que creus que poden sortir; planteja les preguntes tal com diries que ho fa el professor. La simulació ha de durar el mateix que en la realitat, i has de respondre com si fos real, sense errors ortogràfics, amb paraules tècniques si calen...


 
+ recursos







Bibliografía: Mercè Santacana i Modesto. Expressa't a la teva manera.Exàmens, treballs i exposicions audiovisuals. Quaderns de treball personals 5, Institut Superior d'Estudis Psicològics

Els nervis

Potser ets una persona que es posa nerviosa pel fet de pensar en una prova, o és possible que aquest examen sigui tan important, que només d'imaginar que pots suspendre'l et posa frenètica. Sigui com sigui, deixa de banda qualsevol pensament negatiu i procura relaxar-te, perquè els nervis poden arribar a bloquejar-te i fer que et quedis en blanc. Hi ha diferents tècniques per tal d'aconseguir que el teu cos i la teva ment es relaxin:


  • La respiració abdominal. Es fa sense moure el pit i omplint la panxa d'aire. Pots aconseguir relaxar tot el sistema nerviós, ja que empenys el diafragma cap a baix i fas un massatge a tots els òrgans.
     
  • La relaxació del cos. Per aconseguir-la és molt important l'exercici físic –cal moure una mica els músculs per poder relaxar-los després amb estiraments– i també una estona d'inactivitat –cal estirar-se a terra pensant en el cansament del teu cos i respirant des del ventre.
     
  • El control de la teva ment i dels pensaments. S'han acabat els pensaments negatius! Cal que pensis en positiu i agafis confiança en tu mateix repetint que ho faràs bé i que tens la matèria controlada.

Menjar i dormir

Els estudis no han de variar els teus hàbits d'alimentació i de descans, perquè el teu cos necessita l'energia que li aporten el menjar i el descans.

L'alimentació ha de ser equilibrada; evita els àpats copiosos amb greixos perquè poden provocar-te mandra o fer venir mal de panxa.

Cal que dormis 8 hores. El son neteja la memòria a curt termini i deixa espai lliure per a més informació.

Segons un estudi de Matthew Walker, de la Universitat de Califòrnia a Berkeley, passar la nit en blanc redueix gairebé un 40% la capacitat d'assimilar coneixements.