Preguntes freqüents sobre la preinscripció universitària
El pas previ a la matrícula
La preinscripció és el primer pas que cal fer i el seu objectiu és fixar, per ordre de preferència, què vols estudiar i en quina universitat. El nombre d'opcions que hauràs de triar està determinat per la comunitat autònoma.
En funció de la nota mitjana que obtinguis –sigui en el cicle formatiu de grau superior o en el Batxillerat i la selectivitat–, tindràs accés a una opció o a una altra de les que hagis escollit.
Hi ha dues convocatòries o fases per dur a terme la preinscripció: l'ordinària (fase A), per als alumnes que han aprovat la PAU al juny del mateix any o d'anys anteriors, i l'extraordinària (fase B), per als estudiants que han aprovat la PAU del juny, juliol o setembre. El Ministeri d'Educació, Cultura i Esport estableix unes dates límit de preinscripció, a partir de les quals cada comunitat autònoma fixa un període.
El termini per a la preinscripció haurà d'estar obert, com a mínim, fins a principis de juliol. La publicació de les llistes d'admesos es proporcionarà a mitjan juliol, i el període de matriculació estarà obert a partir de la data de publicació de les llistes d'admesos.
Aquestes dates també són vàlides per a les universitats privades? No, ja que les universitats privades tenen el seu propi sistema d'accés. Per poder estudiar en una universitat privada has d'aprovar la selectivitat i fer una prova d'accés. |
Sí, però primer has de formalitzar la preinscripció i la matrícula de la PAU, on han de constar les assignatures de les quals vols examinar-te, i fer el pagament de les taxes corresponent.
No, perquè el sistema informàtic té la informació final de tot el procés de reclamacions i segones correccions dels estudiants que presenten la preinscripció.
Si vols fer una reclamació perquè no has estat escollit en primera opció, és imprescindible que presentis una còpia de la preinscripció i una sol·licitud en la qual exposis els fets que motiven la teva demanda.
Cada comunitat autònoma té el seu calendari. Primer informa-te'n i assabenta't de com cal fer la preinscripció. En la majoria de les comunitats, pot fer-se per Internet a través d'una pàgina web específica en la qual consten les diferents universitats públiques.
Puc sol·licitar l'accés a més d'una universitat?
Sí, perquè la preinscripció és compatible tant entre les universitats públiques i privades com entre els centres de dins i fora de la teva comunitat. D'aquesta manera t'assegures una plaça, tot i que has de tenir present que només podràs matricular-te en una universitat i hauràs de renunciar a la resta.
Puc fer més d'una preinscripció si vull estudiar en una universitat que no és de la meva comunitat autònoma?
Sí, pots fer una preinscripció en cada comunitat autònoma, ja que existeix el districte únic o obert. Això vol dir que pots estudiar en qualsevol universitat pública de l'Estat espanyol, com si fossis resident de la comunitat autònoma sol·licitada. És una manera de promoure la mobilitat entre les diferents zones del país.
De tota manera, els terminis en cadascuna poden variar; per tant, cal que l'estudiant s'informi de les condicions de preinscripció de la comunitat autònoma on presenta la preinscripció.
Què faig si tinc un grau de discapacitat reconegut igual o superior al 33%?
Per a tu hi ha el 5% de les places universitàries reservades. Una vegada feta la preinscripció, has de lliurar la certificació en la qual s'acredita el grau de discapacitat (original i fotocòpia del document si s'aporta presencialment, o fotocòpia compulsada si s'envia per correu ordinari) a l'oficina responsable de l'organització de la PAU o en una de les seves seus.
I si sóc un estudiant reconegut com a esportista d'alt nivell i d'alt rendiment?
Com a mínim tens el 3% de les places reservades en qualsevol estudi universitari. En Fisioteràpia, Educació Primària i Ciències de l'activitat física i de l'esport tens com a mínim el 5% de les places reservades i estàs exempt de la prova d'aptitud personal en l'últim cas.
En el moment d'adjuntar la documentació dels estudis que donen accés a la universitat, has d'acreditar que ets esportista d'alt nivell o d'alt rendiment amb una fotocòpia del diari oficial de la teva comunitat o el BOE i el certificat corresponent.