Planteja't objectius!

Aprèn una nova tècnica per fer front als nous reptes

Planteja't objectius!
A l'hora de plantejar-te objectius has de definir el què, el quan, el qui, l'on, el com i el per què. Com que ja sabem que no és una tasca fàcil, et donem un cop de mà; aquí tens una tècnica senzilla i pràctica per aconseguir els teus objectius.
Existeixen moltes tècniques de plantejament d'objectius, però no totes s'ajusten a la teva manera de fer.
Per això, et presentem una d'aquestes tècniques amb la finalitat d'ajudar-te a millorar el procés de plantejament i consecució de metes. Anima't a dur-la a la pràctica!
 
Què és la tècnica SMART?
 

El terme SMART prové de la llengua anglesa i significa intel·ligent.
Aquesta paraula t'ajudarà a recordar les 5 característiques clau que han de complir uns bons objectius:






La tècnica SMART és una eina que et donarà un cop de mà en la formulació dels teus objectius. Recorda que els objectius hauran de complir amb les paraules que s'extrauen del terme SMART. Per tant, els objectius hauran de ser: específics, mesurables, assolibles, realistes i en un temps determinat.


Quines característiques tenen els objectius o metes amb aquesta tècnica?

ESPECÍFICS

Els objectius hauran de ser per a una acció determinada i no genèrica. Has de tenir en compte que cada objectiu genèric en té molts d'específics, per això hauràs d'intentar sintetitzar i concretar.
 
Et proposem aquest exemple: Al segon trimestre de 4t d'ESO, has de buscar informació sobre els diferents camins que existeixen quan es finalitza la secundària.

Això és un objectiu genèric que engloba un munt d'objectius concrets.
 
Has de plantejar-te la meta final que respon al QUÈ i, també has de determinar el COM.
 
D'aquesta manera, un objectiu específic podria ser:

Mitjançant les webs específiques que m'han facilitat els professors i professores, buscaré les sortides professionals dels estudis que m'interessen i també els estudis necessaris per arribar a ser aquell professional.
 

MESURABLES

Marca't objectius que siguin mesurables, és a dir, que puguis valorar si els aconsegueixes o no

Com per exemple: He d'aprovar totes las assignatures, almenys amb un 5, per poder tenir l'ESO.

Aquest objectiu es mesurable quantitativament ja que si el que es desitja és millorar una nota, es podrà quantificar i mesurar respecte al trimestre o curs anterior.
 

ASSOLIBLES

La funció d'un objectiu és possibilitar una meta per tal d'aconseguir-la. Planteja't objectius que estiguin dins de les teves possibilitats i que no siguin inassolibles.

Com per exemple: Aconseguiré aprovar l'assignatura de llengua anglesa amb una nota mínima de 6.

Si les llengües són el teu punt dèbil, planteja't un objectiu on puguis arribar-hi, si et planteges una nota de 10, és molt difícil que puguis assolir el teu objectiu.



+ INFO

Autoconeixement:

No et preocupis si la tècnica SMART no et surt a la primera, això s'aprèn practicant-ho! Recorda que un bon exercici, abans de fixar-te objectius, és conèixer-se a un mateix. L'autoconeixement és molt important per establir objectius, has de ser conscient de les teves habilitats, aptituds i competències, tant les que tens com les que necessites millorar.

Per fer això hauràs de reflexionar sobre tu mateix. Reflexionar sobre un mateix és una tasca difícil, per això et proposem algunes preguntes: Com sóc? Què m'agrada fer? Què se'm dóna bé? Per què ho vull fer?

Vols practicar? Aquí tens un test d'orientació que t'ajudarà a contestar totes aquestes preguntes.

És una tasca difícil però ja ho deia Sòcrates..." Coneix-te a tu mateix"

Motivació

La motivació té una estreta relació amb la formulació d'objectius. La motivació és allò que et dóna impuls per aconseguir això que et proposes.

Si tens una bona motivació i una actitud positiva cap allò que vols aconseguir segur que et resultarà més fàcil!

Competències

Les competències són el conjunt de característiques que té una persona i que es demostren mitjançant les conductes. Moltes d'aquestes competències són necessàries per assolir amb èxit els diferents reptes professionals.

Quan parlem d'autoconeixement, un dels punts que l'identifiquen són les competències (Saber, Saber fer, Saber ser i Saber estar). Moltes competències ja les estas posant en pràctica en el teu dia a dia, però segur que n'hi ha moltes on cal que milloris per poder assolir amb èxit tot allò que et proposes.

REALISTES

Formula objectius que siguin realistes i objectius. Si els objectius no s'aproximen a la realitat, estaràs obstruint la consecució d'aquests i es pot veure afectada la teva autoestima i motivació. Has d'intentar no ser massa idealista, has de somiar però amb els peus a la terra.... no a la lluna!

Com per exemple: He de conèixer el perfil propi de cada professional i contrastar si jo tinc aquestes qualitats abans d'escollir. Si no m'agrada tractar amb persones no escolliré una professió on la tasca principal sigui això.
 

TEMPS DETERMINAT:

Quantes vegades has dit... algun dia ho faré? Ara, pensa i reflexiona sobre si ho vas fer o no.

La majoria de vegades, quan no ens fixem uns terminis, l'objectiu es queda allà immòbil, estàtic. Per això, establir un temps concret en l'establiment dels teus objectius t'ajudarà a aconseguir-los. Fixar-te una data et farà posar les piles!

Per exemple: Visitaré el centre que m'agrada per fer batxillerat o FP el dia 15 que és quan fan les portes obertes. Escolliré els estudis de l'any vinent abans del 2 de maig.


Recorda
  • ESPECÍFICS: Intenta ser concret.
  • MESURABLES: S'han de poder avaluar els resultats.
  • ASSOLIBLES: Has de ser coherents amb les teves possibilitats.
  • REALISTES: Han de ser uns objectius possibles.
  • TEMPS DETERMINAT: Estableix un termini per aconseguir-lo.