Cursos Relacionats

Pau Garcia-Milà

Coneix un dels fundadors d'eyeOS

Pau Garcia-Milà
"El consell que dono, tot i que a mi no me l'han donat, però sí que l'he aplicat, és el que diu en Guardiola als seus jugadors: Perseverança!"
En Pau Garcia-Milà va crear, juntament amb un amic, l'escriptori EyeOS. Ara, amb 23 anys, és un dels propietaris d'una empresa amb comunitats d'usuaris a més de 45 països i 30 treballadors.

Ets el co-fundador d'eyeOS, però què és eyeOS?
Explicat de manera fàcil, eyeOS és un escriptori web que segueix el concepte del Cloud Computing. Bàsicament això vol dir que des de qualsevol lloc del món i amb només un navegador web d'un ordinador, telèfon mòbil o qualsevol altre dispositiu pots accedir, modificar, visualitzar i editar els teus arxius. Explicat d'una manera senzilla: Pots començar a redactar un text a Barcelona, marxar de viatge a Londres, obrir allà el teu eyeOS i hi trobaràs el document tal com el vas deixar i a punt per continuar treballant. Els teus arxius no s'emmagatzemen en local sinó al núvol, a la xarxa.
A més a més, i per la seva arquitectura, eyeOS és també una eina perfecta per desenvolupar les teves pròpies aplicacions. De fet facilitem la vida al núvol!

¿Com va començar?
El projecte eyeOS va néixer el 2005 quan en Marc Cercós i jo estudiàvem batxillerat a l'Institut d'Olesa de Montserrat. En aquell moment teníem 17 anys i alguns projectes entre mans, tots relacionats amb el món d'Internet i com una afició. El problema era que jo vivia en una punta del poble i el Marc a l'altra, i sovint ens deixàvem arxius a casa i ens feia mandra haver-los d'anar a buscar. Per això vam decidir posar un servidor a casa meva, per poder tenir els arxius disponibles sempre. Però la idea no va acabar aquí, sinó que se'ns va ocórrer de trobar la manera de poder-hi treballar des de qualsevol punt. Així va néixer eyeOS.

A partir d'aquí el projecte va anar creixent, van arribar el Daniel Gil i el Jose Carlos Norte, i vam crear amb ells la versió 1.0 el 2007; el 2008 vam obrir el que seria l'empresa, oferint serveis. Per donar aquest pas va ser molt important l'arribada del Pol Watine com a director general, ja que tenia experiència a França en empreses del sector pel fet d'haver estat el creador d'Easynet. La cosa no ha parat de créixer i ara som 30 persones treballant a Barcelona, tenim acords amb IBM, treballem amb Telefónica i tenim comunitats d'usuaris a 45 països del món desenvolupant i col•laborant en el projecte.

Et vas veure obligat a deixar els estudis als 17 anysper poder tirar endavant el projecte, però... ¿t'has continuat formant?
La formació sempre ha estat clau per a nosaltres. Per això m'he intentat seguir formant sempre. En aquest sentit vaig fer un curs per a emprenedors a la Universitat de Cambridge i aquest any he fet un MBA per a Directors Propietaris a ESADE. Crec que el reciclatge continu és clau per poder tirar endavant qualsevol projecte.

Quina és la situació actual de la vostra empresa?
EyeOS ha anat creixent poc a poc però de manera contínua. Actualment treballem amb IBM i som la seva solució en el camp del Cloud Computing pels mainframes de la sèrie System Z. Pel que fa al projecte Open Source, cada vegada tenim més gent que ens dóna suport; hi ha comunitats actives a més de 40 països i eyeOS està traduït a més de 30 idiomes.

El seu web


Què destacaries de la teva professió?
La llibertat de viatjar pel món!

Una anècdota.
Equivocar-me de persona per no conèixer el president del Brasil i saludar el seu assistent en lloc seu.

Algú a qui admires en l'àmbit de la teva professió.
A moltíssima gent: Jon Maddog, Marc Fleury, Andrea Greggo...

Un bloc o una pàgina web a destacar del teu àmbit.
Semblarà una obvietat però és el que més ens ha ajudat en aquests 5 anys: Sourceforge (la forja de projectes de programari lliure més gran del món).

Un llibre de capçalera per a la teva professió.
Precisament trobo que el més interessant és que no hi hagi llibres que et diguin per on tirar (i els que hi ha, els trobo plens de tòpics).


Un consell que t'han donat i que t'ha estat d'allò més útil.
No me l'han donat a mi, però l'he aplicat; és el que diu en Guardiola als seus jugadors: Perseverança!

Un consell a un jove emprenedor com tu.
Que s'hi llenci. El pitjor que pot passar és que perdi 2 anys de la seva vida, però haurà après moltíssim.

Quins altres plans teniu en ment?
El món va cap al Cloud Computing i eyeOS n'és un referent. A partir d'aquí volem seguir explicant i treballant al núvol amb un projecte de programari lliure.

Què n'has après d'aquests 5 anys tan intensos?
Durant aquest temps he après a veure que no hi ha res senzill. Respecte a emprendre i tirar endavant un projecte, animem tothom a fer-ho. Jo sempre dic que el pitjor que et pot passar és que hagis de tornar a estudiar amb 3 anys de fracassos a l'esquena. Però guanyes una cosa que no es paga amb diners: com més s'aprèn és amb els fracassos.