José Ramón Cantero

Un jove amb molta empenta!

José Ramón Cantero
"Cal tenir clar que algú amb discapacitat és una persona normal, amb una sèrie de dificultats, però igual que la resta."
José Ramón Cantero va néixer a Móstoles (Madrid) fa 18 anys amb un percentatge visual de gairebé el 6%, però això no li ha impedit fer el que més li agrada.

Des de quan estàs afiliat a l'ONCE?
Vaig néixer amb un problema a la vista; el meu percentatge de visió és molt petit, prop del 6%, i em van afiliar a l'ONCE quan tenia dos anys, per tenir més facilitat en els estudis, en la mobilitat i en la vida quotidiana en general, ja que aquesta institució ofereix moltes facilitats quan tens una discapacitat d'aquest tipus.

Què suposa ser membre de l'ONCE? Quin tipus d'activitats s'hi duen a terme?
L'ONCE posa a disposició dels seus afiliats una sèrie d'instruments especialitzats perquè les persones amb discapacitat puguin seguir els seus estudis, com ara llibres en braille, màquines per escriure en braille, lectors de pantalla per fer accessibles els ordinadors, lupes i moltes facilitats perquè els estudiants cecs o deficients visuals puguin estudiar amb normalitat. D'altra banda, la institució organitza cursos de formació, colònies, campaments… Per compartir històries, inquietuds i somnis.

Quines barreres o obstacles trobes en el teu dia a dia?
La veritat és que a mesura que han passat els anys, he tingut menys problemes. Podria parlar d'algun tema de mobilitat, ja que en una ciutat no sempre són conscients que pot haver-hi persones amb discapacitat –visual, en el meu cas–; però no tan sols això, també hi ha molts problemes per a la gent que va amb cadira de rodes…, però jo m'espavilo bastant bé, gràcies al bastó i al meu percentatge de visió. D'altra banda hi ha els estudis: sempre existeix alguna assignatura que no és accessible, com per exemple la d'aquest any, Disseny de la informació periodística, que es basa en imatges, però sempre he estat afortunat amb els professors; els dec molt en aquest sentit.

Què hauria de canviar en la societat per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat?
Amb el temps, la societat es torna més madura i es consciencia del que suposa una persona amb discapacitat. De vegades he trobat algú que m'ha tractat d'una manera diferent, o que em volia protegir massa. El que cal tenir clar és que algú amb discapacitat és una persona normal, amb una sèrie de dificultats, però igual que la resta. La prova la tenim en el nombre d'universitaris amb discapacitat, o esportistes, treballadors, informàtics… Hem d'aparcar el tòpic del venedor de cupons –una feina molt digna–, ja que una persona, pel fet de ser cega, no ha de vendre necessàriament cupons.


Sabem que has començat el grau en Periodisme. Per què has triat aquesta carrera?
He de dir que ho vaig decidir en l'últim moment... Sempre m'ha agradat molt el periodisme; a més, és una carrera molt compatible amb l'esport, la meva altra gran passió.

Com t'imagines la professió de periodista?
Doncs depèn del camp en què es treballi, però crec que és una professió molt important. Informar és una gran responsabilitat i una cosa bonica a la vegada, ja que permet conèixer molta gent, moltes històries..., però, sobretot, es tracta d'una feina d'acció, de moure's, que és el que jo busco per al futur; el periodista ha d'anar a la notícia, i no al revés.

Quin tipus de feina t'agradaria fer?
M'apassionen tots els camps: redactor en un diari, locutor de ràdio, treballar a la televisió... Si em deixessin triar, voldria treballar a la ràdio, de periodista esportiu. Tampoc no em desagrada la política, però prefereixo l'esport.



Algú a qui admires en l'àmbit de la teva professió i per què.
Ian Thorpe. Al costat de Phelps, és el millor nedador de la història, amb una capacitat física espectacular i una tècnica fantàstica.

Una cançó.
Whatever, d'Oasis.

Una anècdota.
A sisè de primària, després d'una operació del meu ull esquerre, es va celebrar un torneig escolar d'atletisme. Jo volia competir-hi, perquè des de sempre m'ha encantat l'esport, però tothom em deia que no ho fes: els meus pares, la meva tutora, el professor d'educació física… Però vaig aconseguir que em deixessin córrer a la prova de 1.500 m llisos i vaig guanyar, tot i ser l'únic corredor amb discapacitat. Va ser un moment molt feliç.

Una ciutat que t'agradaria visitar i per què.
Sydney. M'encantaria poder competir algun dia al centre olímpic d'aquesta ciutat i visitar-ne les instal·lacions.

Un bloc o web interessant.
Notinat, un bloc amb notícies sobre la natació espanyola i mundial, i el bloc de Nacho Escolar.

Un llibre.
La Ilíada i l'Odissea, d'Homer.

Els teus plans de futur.
Seguir entrenant i estudiant, gaudir d'aquests anys de la meva carrera esportiva i, quan això s'acabi, treballar de periodista esportiu. Treballo cada dia per complir aquests dos somnis. En el futur ja veurem què passa.

Quin consell donaries a un jove que té algun tipus de discapacitat?
Que amb esforç i dedicació, els somnis es compleixen. Una discapacitat no és cap obstacle, és alguna cosa que t'ajuda a superar-te cada dia; si t'ho proposes, pots fer el que vulguis.

 

Des de quan estàs a la selecció espanyola de natació paralímpica? Com hi vas accedir?
Vaig començar a nedar amb 6 anys només per aprendre'n. Vaig començar a destacar, i amb 8 anys vaig participar en el meu primer campionat d'Espanya. Amb 14 anys, després del campionat d'Espanya d'aquell any, em van seleccionar per a l'Open d'Alemanya, a Berlín. Des d'aleshores formo part del combinat nacional; vaig quedar fora del mundial del 2010, però la progressió des de llavors és impressionant.

Què suposa, per a tu, poder anar a les Olimpíades de Londres?
De moment, un repte personal. M'he proposat esforçar-me al màxim per fer la marca que em doni el passaport. Sóc conscient que sóc molt jove, i si vaig als jocs m'ho prendré com un premi pel treball fet. El meu objectiu allà és arribar a la final de 400 m lliures, que no és poca cosa, ja que suposa estar entre els 8 millors nedadors del món. Crec que la meva cita important serà en els jocs de Rio 2016, i espero arribar a disputar una olimpíada a Madrid; crec que això seria el més important.

Creus que l'esport paralímpic està prou reconegut a Espanya?
Hi ha alguna cosa que m'entristeix força: la manca de reconeixement de la natació paralímpica a Espanya; no només de la natació paralímpica, sinó de l'esport paralímpic en general. A Espanya, les ajudes econòmiques dels nedadors no són gaire grans. Per poder dedicar-t'hi, has d'estar entre els 3 millors del món, la qual cosa està a l'abast de ben pocs. Admiro els països en què els nedadors paralímpics són tractats amb respecte i els mitjans en reconeixen el treball. Crec que hauríem de seguir l'exemple de països com Austràlia, on els nedadors són com aquí els futbolistes (el seu reconeixement en els mitjans és similar, i la seva feina està molt valorada). Em fa pena que el futbol vengui més que la natació; un nedador fa dobles sessions gairebé cada dia, i dedica entre 5 i 7 hores a entrenar-se, mentre que un futbolista amb prou feines fa una sessió doble en un dia. Si en un futur m'oferissin anar a entrenar a Austràlia, no m'ho pensaria. M'encanta el sistema, i m'encanta el país.