Cursos Relacionats

L'estudiant de Sociologia

Daniel Caballero està acabant Sociologia

L'estudiant de Sociologia
"La titulació de sociologia m'ha anat sorprenent amb el pas dels cursos, de la mateixa manera que jo he anat "evolucionant", també la carrera ha canviat des del 1r curs fins a l'últim."
Daniel Caballero Juliá, de 24 anys i veí d'Albacete, està fent 4t de la llicenciatura en Sociologia a la Facultat de Ciències Socials de la Universidad de Salamanca.

Els estudis que estàs fent són el que t'esperaves?

En primer lloc i per ser sincer, he de dir que la carrera no era, ni és, el que esperava perquè, en el meu cas, no sabia on em ficava. Vaig triar sociologia com a 2a opció i al final vaig començar a estudiar-la. No obstant això, va trencar tots els meus esquemes, i em vaig trobar que Sociologia m'agradava més que cap altra carrera.

En segon lloc, en la meva promoció s'han anat introduint algun dels canvis per als nous estudis de grau, amb la qual cosa hem tingut assignatures de tota mena: algunes que ens sobresaturaven de treballs, d'altres excessivament teòriques i moltes que trobaven l'equilibri just. No dic que unes fossin millors que les altres, moltes vegades depenia més de l'ordre que de la quantitat de treballs que tinguéssim, però sí que he de dir que prefereixo el treball pràctic a la teoria “de memòria”, que acabes oblidant després de fer l'examen.

Finalment, he de dir que la carrera m'ha anat sorprenent amb el pas dels cursos, ja que de la mateixa manera que jo he anat “evolucionant”, fent-me més “sociòleg”, també la carrera ha canviat des del 1r curs fins a l'últim, on sóc ara. No obstant això, com passa en totes les carreres, sempre hi ha assignatures que et semblen més pesades (o fins i tot inútils), que has de fer perquè són obligatòries, o perquè et vas equivocar en elegir-les. Afortunadament a mi m'ha passat poques vegades, i fins i tot m'he trobat que assignatures que jo “sabia” que no m'agradarien, acabaven despertant-me la curiositat i hi vaig treure bones notes.

PLA D'ESTUDIS

Aquí tens una relació d'assignatures bàsiques i obligatòries de la titulació de Sociologia:

  • Introducció a la Sociologia
  • Història Contemporània
  • Fonaments de la Ciència Política
  • Tècniques d'ús i recerca de la informació
  • Tècniques d'expressió oral i escrita
  • Psicologia Social
  • Estructura i Canvi Social
  • Tècniques d'Investigació Social Qualitatives
  • Antropologia Social
  • Teoria de la Població

Quins aspectes positius i negatius destacaries d'aquests estudis?
La carrera, tal com jo l'he estudiada, té alguns aspectes negatius, òbviament, que tenen més a veure amb els processos de canvi (que de vegades creen incertesa i desconcert) i amb maneres tedioses d'impartir les classes en algunes assignatures (especialment les teòriques), que amb l'estructura del pla d'estudis. També és veritat que, al meu entendre, hi ha buits en aquest pla que, d'alguna manera, espero que el grau solventi, malgrat que sé que no ho farà del tot. Òbviament, tot això dependrà dels gustos acadèmics de cadascú, perquè uns preferiran teoria i d'altres, pràctica. Però la Sociologia és una ciència que utilitza diverses tècniques i que està orientada especialment a la investigació científica, i per a això necessita més càrrega lectiva en elles, sobretot en les tècniques qualitatives, que són molt necessàries i molt poc estudiades en aquesta carrera.

Negatiu és també quan de vegades alguns professors o professores no es prenen seriosament la seva professió, o tracten de minar les bases de la sociologia com a ciència. Però això, entenc jo, no és un problema d'aquesta carrera, sinó que és perjudicial en totes aquelles en les quals succeeixi això.

Per a mi té moltes coses positives, especialment aquelles que tenen a veure amb l'amplitud que et permet la sociologia en tots els àmbits de la vida i del treball després de la carrera, i amb la preparació tècnica amb la qual un estudiant de Sociologia de la Universidad de Salamanca surt, especialment, si aquestes tècniques t'agraden (no tothom sent simpatia per les matemàtiques i, especialment, per l'estadística).

Resulta també positiva l'orientació de les classes cap al debat i la participació entre professors i alumnes, encara que em temo que aquesta experiència a la universitat suposa un xoc frontal, tenint en compte que fins al batxillerat amb prou feines s'ha participat en públic. Així doncs, un element positiu de la carrera, de vegades es pot convertir (i de fet passa) per a alguns en quelcom molt negatiu.


Quins plans de futur tens?

Quan acabi Sociologia, tinc 2 metes primàries: la primera d'elles és realitzar un màster amb vista a poder fer un doctorat. I a més a més, com molts o tots els qui acabem, trobar una feina, si és possible, relacionada amb la sociologia. Perquè, com sabem, l'amplitud de la sociologia és tan gran, que et permet treballar en llocs tan diversos, que sembla mentida que tots tinguem la mateixa formació de base.

Addicionalment, m'agradaria poder dur a terme diverses investigacions que he pogut iniciar en els meus últims anys de carrera, i que espero que ajudin molta gent.

I finalment, ja com a sociòleg, m'agradaria ajudar a impulsar la sociologia, que estic convençut que pot donar molt de si per solucionar molts problemes de la societat (tant personals, com polítics, econòmics, etc.).


Consell a un futur estudiant...

A algú que vulgui estudiar sociologia li diria, en primer lloc, que s'ho pensi molt bé. Fer una carrera que després no t'agrada és potser el pitjor que pots fer en la teva vida acadèmica, professional i laboral.
Després, si continua interessat, li diria que prengui consciència dels aspectes positius i negatius de la carrera que he comentat anteriorment, entenent que els positius superen, al meu parer, de llarg els negatius. No és una carrera difícil, tot i que requereix molt de treball (cal fer treballar la ment).

En darrer lloc, li diria un parell de coses que estan relacionades: que tingui en compte que la sociologia és una ciència que encara s'ha de desenvolupar molt i que es pot aprofitar d'això per participar en aquest impuls, amb una gran amplitud de temes i àmbits diversos en els quals hi ha gustos per a tots. L'altra és que, a causa d'aquesta mateixa situació de la sociologia, es trobarà amb moltes controvèrsies i atacs a la credibilitat i la naturalesa científica de la sociologia. No obstant això, l'animo que gaudeixi d'una carrera que estic convençut que pot satisfer un gran nombre de persones que tinguin ganes d'obrir la ment (amb l'ajuda de la perspectiva sociològica), d'entendre què passa en el món i tractar, d'alguna manera, de canviar-lo.