Cursos Relacionats

L'estudiant de Psicologia

Titulació de Psicologia

L'estudiant de Psicologia
"La gamma de possibilitats de la psicologia és força àmplia i és molt el que la psicologia aporta i pot aportar."
José Alejandro Aristizabal Cuellar té 24 anys i està estudiant 5è de Psicologia a la Universitat de Salamanca.

Els estudis que estàs fent són el que t'esperaves?
Sí i no. M'explico... Un comença la carrera amb el cap ple de mites i idees errònies sobre la psicologia, com per exemple, que els psicòlegs són els qui llegeixen la ment, que sempre estan analitzant, que són els qui treballen amb els bojos... A més a més, un entra amb la sensació que pot ajudar tothom. Per descomptat, a mesura que passen els anys t'adones que no és tan simple, això sí, estudies moltes teories de molts autors, i n'hi ha que predominen sobre d'altres. En aquest sentit, en la carrera s'ha de llegir molt, per la qual cosa es converteix, en els primers anys, en una recopilació d'informació molt variada, i ja en els últims anys es tracten més assignatures aplicades a aquest tipus de teories. En aquest cas pots veure assignatures molt teòriques, així com altres de més aplicades segons l'àmbit o el tema de l'assignatura, malgrat que això també depèn molt dels professors de les assignatures n'hi ha que poden ser molt teòrics en assignatures que es consideren més aplicades, i n'hi ha que poden ser més pràctics en assignatures molt teòriques.

Quins aspectes consideres positius d'aquests estudis?
Com a aspectes positius crec que la psicologia està immersa en molts àmbits, com l'esport, les empreses, la sanitat, la informàtica, la investigació, judicial, forense, militar, els recursos humans, la publicitat, la veterinària, la biomedicina, la medicina, l'educació, l'ergonomia, el disseny, l'arquitectura i l'enginyeria, entre molts d'altres, per la qual cosa la gamma de possibilitats és força àmplia segons els gustos; la psicologia aporta i pot aportar molt.

PLA D'ESTUDIS

Com ja t'hem comentat, algunes universitats ja estan impantint el grau en Psicologia i d'altres ho faran el curs vinent, 2010-2011.

Aquí tens una relació d'assignatures bàsiques de la titulació de Psicologia:

  • Avaluació Psicològica
  • Història de la psicologia
  • Mètodes, dissenys i tècniques d'investigació psicològics
  • Processos psicològics bàsics
  • Psicobiologia
  • Psicologia del desenvolupament
  • Psicologia de la personalitat
  • Psicologia social
  • Psicologia de l'educació
  • Psicologia dels grups i de les organitzacions
  • Psicologia del pensament i del llenguatge

I negatius? Un dels principals aspectes negatius és l'eclecticisme de la psicologia; això vol dir que hi ha moltes teories psicològiques i cadascuna té la seva metodologia i els seus conceptes, per la qual cosa durant la carrera t'expliquen moltes teories segons el seu punt de vista, i aquest és més valedor que l'altre, és per això que aquest eclecticisme no permet un plantejament científic estructurat, ja que es confonen els mètodes i, per tant, disminueix la possibilitat d'obtenir mètodes fiables. En altres paraules, hi ha moltes teories psicològiques que no tenen fonament científic, que no estan contrastades, no segueixen un rigor, són moltes paraules boniques, però sense cap fonament. A més a més, aquesta és una de les crítiques que se li fan a la psicologia, que se li exigeix la necessitat d'un marc metodològic únic de referència que doni sentit a la utilització de tècniques i estratègies concretes. Afortunadament en els darrers anys la tendència va més a un sentit unificador, eliminant així enfocaments que no aporten res a la psicologia com a ciència.



Quins plans de futur tens?

Els meus plans de futur són continuar fent investigació en psicologia i fer el doctorat en psicologia de l'aprenentatge, és un tema que també es treballa amb animals, en el sentit d'estudiar com aprenen els animals i com poden ser simulats, comparant-ho amb els éssers humans.


Un consell a un futur estudiant...

Jo li diria que la Psicologia és molt àmplia, que encara que no s'ho pensi, també cal estudiar matemàtiques, biologia, anatomia, llegir molt i aprendre a tenir un sentit crític, perquè del que et diran o t'ensenyaran, no tot val. D'una banda, per exemple, per als qui tinguin una bona formació en ciències, en els àmbits de l'enginyeria, la informàtica, la biomedicina, etc., un psicòleg pot aportar coses com la creació de programari, investigació militar, creació de models matemàtics per desenvolupar simuladors, creació d'equips d'observació conductual, creació de sistemes d'informació, creació d'equips de seguretat, com també formar part d'equips forenses i crear simuladors aeris. D'altra banda, les persones que vinguin de lletres poden treballar en àmbits com l'estudi de la llengua, en projectes socials, educatius, consultoria empresarial, administració d'empreses, publicitat, ergonomia, disseny i molts més.

Finalment, el psicòleg no solament treballa en un despatx fent diagnòstics i avaluant, com molts ens pensem, el psicòleg també pot crear, aportar i investigar en àmbits que suposadament no són del seu camp. Per exemple, a mi no em crida gaire l'atenció la clínica o la salut mental, sinó que en l'últim any de carrera, en el pràcticum, em vaig dedicar a estudiar models matemàtics i vaig crear un petit programa en Visual Basic per poder crear un experiment que mesurés determinats aspectes, per la qual cosa em va tocar estudiar matemàtica probabilística i programació en informàtica; així que els àmbits s'obren encara més.