Edgar Vinyals
Fundador de Särau
|
Saräu està format per un grup de persones, socis, sòcies, voluntaris i voluntàries que donem suport i treballem plegats en diferents projectes de l'associació per fer possibles moments de diversió, de festa i de distensió perquè vingui tothom que vulgui gaudir de l'ambient que es genera quan un grup de persones es troben per divertir-se el màxim possible fent allò que els agrada. Per tal que hi participi qualsevol persona, tenim especialment en compte les necessitats d'accessibilitat i de suport personal per a persones amb discapacitat.
La nostra il·lusió és possibilitar que en aquestes trobades hi hagi diversitat i es valorin les diferències, és a dir que els grups que comparteixin experiències agradables estiguin constituïts per persones de tots els colors, formes i funcionalitats sense que això tingui importància. No volem generar espais de lleure segregatius o artificials per a persones amb discapacitat o amb problemes de salut mental; volem espais de convivència comunitària, punts de trobada entre realitats diferents. Això s'aconsegueix convidant gent d'edats diverses o amb discapacitats diferents, persones de diferents llocs de Catalunya o amb problemes de salut mental. En definitiva, gent maca amb ganes de divertir-se.
Com se't va acudir fundar aquesta associació?
Quan treballava en residències i centres d'educació especial em sobtava que les persones amb discapacitat i amb problemes de salut mental tinguessin menys moments i opcions per gaudir del seu temps lliure amb allò que els venia de gust.
Tampoc no m'agradava que moltes persones que estaven en institucions i serveis (residències, tallers ocupacionals, centres de dia, centres especials de treball, etc.) tinguessin poques possibilitats de conèixer gent nova, de fer noves amistats, de xerrar o, si més no, de veure alguna cara nova.
A més, la meva experiència personal com a persona diagnosticada amb un trastorn bipolar, juntament amb el fet d'haver passat per hospitals, centres de dia i centres de salut mental, ha estat determinant en la definició de la visió, els valors i els principis de l'entitat.
Aquestes experiències en primera persona generen una sensibilitat i una empatia especials, així com una forta consciència de necessitat de canvi urgent: l'exclusió i l'aïllament, el paternalisme i l'assistencialisme, els prejudicis, l'estigma i la medicalització del patrimoni humà són aspectes que volem reduir i que mirem de transformar des dels programes de formació i sensibilització de Saräu.
Una cançó que t'agradi. Un llibre que consideris interessant per a qualsevol noi i noia que, com tu, té ganes de fer coses per als altres. Un bloc o un web interessants per a qualsevol persona jove amb inquietuds. Una anècdota que hagi passat a Saräu. Què diries a les persones que senten estranyesa o temen allò que ells entenen com a diferent? Què en penses, de les etiquetes? Recomanaries als joves que formin part d'iniciatives com la que tu vas fundar? Un consell a una persona jove que no sap cap a on tirar. |
Explica'ns les vostres activitats...
Durant les vacances organitzem viatges molt especials dissenyats segons els interessos i els gustos dels participants.
En totes les activitats oferim als assistents llibertat, un acompanyament respectuós amb les decisions individuals, espais flexibles on pugui fluir la creativitat, veu i vot per decidir què fan en el seu temps lliure. A Saräu, de tots aquests aspectes en diem autodetergestionomia.
Amb quins obstacles t'has trobat o et trobes encara ara?
Amb l'assistència a les activitats, que no té cap etiqueta diagnòstica. Perquè aquest projecte avanci necessitem molta més col·laboració de la societat civil. En general, els ciutadans i les ciutadanes creuen en la inclusió i el valor de la diversitat, però malauradament no n'hi ha tants que facin el pas i s'apropin a les activitats per possibilitar que els espais de lleure que proposa Saräu siguin més inclusius, més diversos, més autèntics.
També és difícil trobar espais accessibles per a persones que es mouen amb cadira de rodes. L'accessibilitat en el sector del lleure, l'hoteleria i el turisme és altament deficitària.
I en l'àmbit intern, com la gran majoria de les associacions que conec, tenim dificultats per trobar socis que ens donin suport, empresaris que col·laborin amb nosaltres o voluntaris i voluntàries que s'impliquin en els projectes i les activitats.
Quina acollida té l'associació per part de les persones a les quals s'adreça?
Molt bona! Arriben contentes i se'n van felices! Cada vegada hi ve més gent, ja treballem amb més de 85 associacions de tot Catalunya. En les sessions de discoteca reunim més de 160 persones; en les de karaoke, unes 100; els viatges són de grups entre 10 i 20 persones...
I per part de la societat en general?
A la gran majoria dels ciutadans els agrada la iniciativa i l'aplaudeixen. Els que vénen a les activitats se sorprenen de la facilitat amb què tot flueix de forma tan natural i que es diverteixin tant. Es viuen moments molt enriquidors i agradables...
La teva feina ha estat reconeguda per la Fundació Príncep de Girona, que t'ha atorgat el Premi Impulsa Social. Què suposa un reconeixement com aquest?
Personalment és molt gratificant veure que el projecte que imaginava no tan sols es fa realitat, sinó que cada cop engresca més gent. Per descomptat, el premi també ha suposat una inflamació de l'ego important.
Per a Saräu és una oportunitat magnífica per tenir més opcions i tirar endavant els projectes, per donar a conèixer el que fem i trobar persones i empreses que hi vulguin col·laborar i corresponsabilitzar-se.