Aprèn a memoritzar
Tècniques d'estudi: Memoritza
Perquè la teva memòria estigui pràcticament al 100% del seu rendiment, és necessari fer-la treballar, per això et donem a conèixer una sèrie d'exercicis previs a la memorització que t'ajudaran a obtenir millors resultats.
Creació d'imatges Una peça clau per a la memòria és exercitar l'habilitat de representar en la nostra ment allò que interessa retenir. Per treballar la creació d'imatges, primer has de començar amb paraules senzilles, com gat, camió, far... La paraula que més t'agradi, l'important és que te la imaginis molt detalladament, que siguis capaç de concretar-ne els colors, les formes i, fins i tot, els sons, les olors i els sabors... Aprendre a estructurar i ordenar Ser estructurat ajudarà la teva ment a retenir millor la informació, perquè el que està ben ordenat i organitzat és més fàcil de memoritzar. Per a això et proposem que juguis amb un amic a crear paraules. És molt fàcil, pensa unes paraules i desordena'n les lletres perquè el teu oponent les hagi de tornar a ordenar i desxifri els termes que havies pensat. Et posem un exemple, a veure si saps quines paraules volem dir:
Al final de la columna trobaràs la solució.
| Interessant... Sabies que una nit sense dormir redueix la capacitat d'assimilar coneixements gairebé en un 40%? Doncs sí, segons demostra un estudi de Matthew Walker de la Universitat de Califòrnia, a Berkeley.
Bibliografia: Memoritza a la teva manera. Retenció i evocació per a totes els edats, Quaderns de treball personals 3, de Joan Riart i Vendrell (publicat per l'Institut Superior d'Estudis Psicològics). Solucions: Bandit, orientació, camuflatge i aprendre |
Es reté millor allò que s'ha comparat amb elements similars, ja que tota comparació implica un cert grau d'atenció.
Una bona ajuda per a la memòria és el resum. Traient la idea principal d'allò que estiguis estudiant i eliminant-ne els elements superflus, la teva ment podrà retenir la informació veritablement rellevant.
Un bon exercici per aprendre a condensar la informació és resumir, per exemple el contingut d'aquesta secció, i després tornar a sintetitzar el que ja s'ha resumit.
L'associació et permetrà recordar dates, noms o accions, ja que relacionar dades o informació rellevants que et costen recordar amb paraules similars o vivències pròpies t'ajudarà a memoritzar.
A l'hora d'estudiar és important que tinguis la ment disposada a absorbir tota la informació que li donis, però també és primordial que tinguis una actitud positiva i ganes d'aprendre i sentis interès per allò que has d'estudiar, que estiguis atent i molt concentrat en el que estàs fent, que et trobis bé tant físicament com anímica i, a l'últim, que entenguis i comprenguis el que llegeixes.